Keresés ebben a blogban

Diéta – mediterrán módra


Milyen a mediterrán Diéta ?
A mediterrán diétára jellemző a bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztás, a rendszeres tej-, és burgonyafogyasztás, az olívaolaj felhasználásával készült ételek, az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halak, dió, mogyoró az étrendben.

Alapvetőnek látszik a konyhában az extra szűz olívaolaj alkalmazása, és a hagyományos zsír és a vaj kerülése a főzésben.

A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása, a rostgazdag táplálék az emésztést is nagymértékben segíti. Egyrészt gátolja az elhízást, másrészt viszont éppen a rostok sajátságai miatt gátolja a tápanyagok gyors felszívódását, segíti a normális székletürítést is.

Mediterrán diéta alapja!

1. sovány húsok, halak, tenger gyümölcsei, tojás
2. tej és tejtermékek (joghurt, kefir, sajtok)
3. teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélék, rizs, kenyér, burgonya, más gabonafélék (durumbúza, kukorica, árpa, zab)
4. hüvelyesekből készült ételek
5. zöldségek (répafélék, cékla, broccoli, fejes saláta, sárgadinnye, paprika)
6. gyümölcsök, (narancs, eper, málna, citrom, mandarin, grapefruit)
7. vörösbor (hazai vörösborainkból napi maximum 1-2 dl javasolt)
8. a főzéshez olivaolajak használata

info a www.egeszsegkalauz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A kommentárokat / hozzászólásokat moderáljuk, általában pár percen belül.
Névtelen kommentárokat többet nem engedélyezhetünk, mert ha valakinek van tisztességes mondanivalója, akkor az nincs miért a névtelenség mögé bújva mondja azt ki !
:)

...

Népszerű bejegyzések