Makrobiotikus diéta

Szigorú szabályokra alapuló életmód, amely az évszaknak megfelelő, adott térségre jellemző, természetes ételek fogyasztásán fekteti a hangsúlyt.

Yin (zöldség, gyümölcs...) és Yang (hal, tofu, szója...) típusú ételeket külömböztet meg - megfelelő arányukban látja a harmonikus táplálkozás lényegét. Egyesek szerint a daganatok megelőzésében is fontos szerepet játszik, de tévhit, hogy gyógyítja a rákot.

Mit szabad?
A diéta abból indul ki, hogy az ember nem ragadozó, hanem teljes kiőrlésű gabonákon, magvakon, zöldségen és gyümölcsön élő faj, ezért az étrend alapvetően ezekből épül fel. Az ízesítésnél kizárólag szójaszósz és tengeri só használata megengedett, inni pedig csak szénsavmentes ásványvizet és natúr teákat lehet.

Mi van a tiltólistán?
Kenyér, tejtermék, tojás, hús, gyümölcslevek, kávé és finomított cukor.

A dietetikus véleménye: 


„Energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiányos állapot kialakulását vonhatja maga után, azaz a diéta szigorú betartása az egészségre nézve komoly kockázatot jelent."

További információ:

 Kövesdi Natália: Nagyi és Nati szakácskönyve - a magyar makrobiotika kézikönyve

Fontos

Terhes és szoptatós anyukák mindenképp kerüljék ezt az étrendet!

Candidadiétának viszont alkalmas, és rövid ideig azoknak is, akik radikális életmódváltásra, testi és lelki megtisztulásra vágynak.