Keresés ebben a blogban

Nia - tánc és torna

Nia - tánc és torna

A tv-ben Béres Alexandra Egészség + adásában láttam a legújjabb fogyokúra trendet, a NIÁ-t. Igazán meglepődtem, hiszen számomra teljesen egy új torna, új tánc mozdulatok vannak benne, és a zene, amire táncoltak is teljesen érdekes és megdöbbentő volt.

Tetszett például az, hogy az egyik hölgy azt mondta, hogy NIÁ-zás közben megfeledkezett teljesen a napi gondjaitól, annyira lefoglalta a figyelmét ez az új fajta tánc. Szerintem azoknak való a NIA, akik igen is stresszes munkakörben dolgoznak, így a Nia segítségével megfeledkezhetnek egy kicsit mindennapi gondjaikról.

Meg akartam tudni, hogy mi az a NIA, kist utánaböngészéssel a következőket tudtam meg:

A  "Nia technique" ( Neuromuscular Integrative Action - ideg-és-izomzati integratív cselekedet vagy tevékenység) egy holisztikus fitness program, ami Amerikából származik, modta el Hriczu Andrea, aki Nia oktató a reggeli előadásban az RTL klub tv ben.

A Nia tehnikának alapítói Debbie és Carlos Rosas, mindketten sikeres fitness és aerobic oktatók voltak már azelőtt az Egyesült Államokban.

A NIA három részből áll, ami a táncot, a harmüvészetet, és a gyogyitó
energiákat hozza ősze. A NIA program gyakorlása mezitláb tőrtenik. A Nia táncban a mozdulatokban ötvözve vannak  egyes keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemek, a jóga pozíciókkal és a Nyugat táncművészetének stílusaival, mint például a modern tánc, Duncan dance, Jazz tánc, Funky. De nem áll meg a tánc és a harcművészet mozdulatainál, hanem terápiás módszerek mozdulatait is tartalmazza, ezek közül az Alexander technika és a Feldenkrais módszer is része a NIA táncnak.

Ugy láttam, nincsenek szigorú szabályok a Nia táncban, azoknak ajánlott aki szeret zenére mozogni, táncolni, fogyni. Nőknek és férfiaknak is ajánlott tehat pároddal együtt is lehet NIA - zni :))

Mindenképpen ajánlottab azoknak a személyeknek, akik a kicsapongó mozdulatú, szabályoktól vagy korlátoktól nem előreírt mozdulatokat kedvelik.

Érdekelt hogy mik az előnyei,  ha neki fogsz NIA-zni, és a kővetkezőket találtam:

- erősíti a légző és izomrendszert
- elősegíti a szív és érrendszert
- javítja az ellenálló képességet
- növeli a rugalmasságot és a hajlékonyságot

- segít ellazulni és kicsit felszabadulni


Egy Nia edzés alatt kb. 400 és 600 kaloriát lehet elégetni, egy 60 perces foglalkozás alatt.


A NIA tehnikáról bővebben olvasni a www.nia.hu weboldalon lehet.


A videoklippben Czeczei Andrea bemutatja az egyik NIA tánc pár percét. Andrea is NIA oktató, az ő weboldala www.nianow.hu

Ha Budapesten élsz és el szeretnél menni egy pár NIA edzésre, akkor jó tudnod, hogy egy Nia 9o perces edzés ára kb 1800 FT, egy 2 hónapos bérlet, amiben 6 alkalommal mehetsz edzedni, kb 9000 Ft.-ba kerül.

NIA-zni lehet például Budapesten a "Casa de la Música  Música Kreatív Központ"- ban, amelynek címe: 1088 Budapest, Vas utca 16. Itt Czeczei Andrea az oktató.


Ha már van tapasztalatod és véleményed a Nia táncról kérlek irj nekünk, gyere a fórumra és tedd közzé véleményedet, tapasztalatodat !