Keresés ebben a blogban

Ha zsírpárna rejti a bennünk lévő nőt...

Csigó Kata pszichológus szerint érdemes a rendszeresen fogyókúrázókat két csoportra osztanunk: egyik csoportba a valóban túlsúlyosok tartoznak, a másikba pedig azok, akik elégedetlenek magukkal, de nem biztos, hogy súlyfölösleget cipelnek magukon.

Utóbbiak esetében test-képzavar állhat fenn, például azért, mert az illető gyerekként duci volt, és talán csúfolták is emiatt - s később hiába fogyott le, belül, a lelkében még mindig kövérnek tartja magát, testképe nem változott.

 Ilyenkor a lelkünkkel is törődnünk kellene, hogy elfogadjuk: sikeres volt a fogyókúra, abbahagyhatjuk. Ha ezt nem realizáljuk, akkor étkezési zavarok alakulhatnak ki, és a fogyókúra esetleg „átcsaphat" anorexiába vagy az önhánytatással járó bulímiába is. De térjünk vissza a pszichológus által említett, leggyakoribb csoportra: azokra a nőkre, akik valóban túlsúlyosak, és ezért vágnak bele (újra és újra) a fogyókúrázásba!

- Sokan érzelmi probléma vagy párkapcsolati zavar miatt híznak el, például azért, mert alárendelt szerepet játszanak a házasságban - mondja Kata. - Ilyenkor, ha az ember „gyógyulni" akar, vagyis megoldani a párkapcsolati, érzelmi zavart, akkor a legfontosabb, hogy megválaszolja önmagának a kérdést: miért rejtette el a benne lévő nőt a zsírpárnák mögé? Ha valaki őszintén válaszol, akkor a fogyókúra is sikeres lehet - ha viszont „csak" diétázik, és nem néz mélyen magába, „láncfogyókúrázóvá" válhat, látható eredmény nélkül.

Pedig az említett esetekben az érzelmi probléma megoldásában is segíthet a normál testsúly visszanyerése, hiszen így az illető „előhívja" önmagából a nőt. Kata úgy tapasztalja, sokan azért nem tudnak lefogyni, mert számukra a diéta eredménytelen önkontroll-próbálkozás, vagyis néhány hétig, hónapig kordában tartják az étkezésüket, azután eleresztik a gyeplőt, és elkezdenek falni.

- Azt is meg kell említeni, hogy a nők harminc év felett nehezen tudják elfogadni, hogy már nem olyan feszes a testük, mint huszonévesen - teszi hozzá a pszichológus. - Ilyenkor pedig számolni kellene azzal, hogy önmagában a fogyókúrától nem várható a régi, feszes alak visszanyerése - a diétás étrendhez kemény edzés, kitartó sportolásnak kell társulnia. De ha a has, a mell, a fenék megereszkedett, illúzió azt remélni, hogy ezek a testrészek ismét olyan feszesek lesznek, mint tinédzserkorunkban.

Ha valaki ezért kezd fogyókúrázni, feltehetően csalódni fog, abbahagyja a kúrát, és esetleg visszaszedi az addig leadott kilókat is. Hasonló a helyzet, ha valaki alkati tulajdonságai miatt - például a széles csípője, vastag combjai - miatt elégedetlen folyamatosan. Az alkati adottságainkat el kellene fogadnunk, hiszen ezeken nem tudunk jelentősen változtatni a diétázással.
Forrás: nők lapja 2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A kommentárokat / hozzászólásokat moderáljuk, általában pár percen belül.
Névtelen kommentárokat többet nem engedélyezhetünk, mert ha valakinek van tisztességes mondanivalója, akkor az nincs miért a névtelenség mögé bújva mondja azt ki !
:)