Keresés ebben a blogban

Mi is az a köles ? Csodagabona, vagy nem ?

Pár nappal ezelőtt az egyik székelyföldi üzletláncban kölest vásároltam, s a kasszánál annyira megbámulta egy utánunk sorban álló kisanya, hogy meg kellett kérdezzem, nem látott még kölest ?

Erre ő persze, azt válaszolta, hogy hát nem, és kérdés után kérdés következett, hogy mit csinálunk vele, madaraknak vesszük, vagy mit készítünk belőle ?

Gondolom, van még olvasóink között is, aki nem tudja, tehát, leírunk pár dolgot róla.

A köles egy ősi gabonaféle, amit több ezer éve használunk (többes számban, mint mi, emberiség, de közelebbről, mint mi, székelyek, magyarok)

Ha jól tudom a hunok egyik főbb alapanyaga volt, sok eledel elkészítéséhez használták (és mondanom sem kell, mi székelyek, egyesek, kik családon belül "örököltük" a fogyasztását, használjuk, rokonsági körömben, természetesnek tűnik, hogy használjuk... így tanultuk, így szoktuk meg)

A kölest látván, aki nem fogyasztja, csak a madarak rendszeres menüjére gondol, de ehető, és nagyon finom az emberi eledelben is, és nem csak finom, hanem a hasonló gabonafélékhez képest (köleshez hasonló a rozs, árpa, zab, búza, rizs, stb.), sokkal több pozitívummal rendelkezik, sokkal jobb hatással van az emberi szervezetre bármelyiküknél, és anyagi megfontoltságból, messzemenően érdemesebb növény mint a többi.

Milyen tulajdonságai vannak ?

A köles :
- gluténmentes, tehát bátran fogyasztható lisztérzékenyek által is (kandidózissal, candida albicans degenerációval, egyéb bélgombás emésztőszervi megbetegedésekkel küzdő személyek is fogyaszthatják)
- nagyon könnyen emészthető, kíméli az egész emésztőrendszert
- bátran lehet enni bőven jóllakásig, mert nem hízlal, és segít a testsúly megtartásában, ha már sikerült lefogyni, mert rendszeresen felduzzassza a beleket, térfogatban kitelik nagyon, a víz hatására, viszont, ebből kifolyólag is, mennyiségileg csak kevés lesz egy - magyarán mondva - jóllakott pocakban :)


- nagyon jól helyettesíti a fehér rizset, vagy a krumplit (burgonyát) a napi menükből, sok más magvas, kásás alapanyag helyett (zab, árpa, lencse, sárgaborsó) használható gyakorlatilag, a helyettesített anyagok káros hatásai nélkül (nem puffaszt, nem gázasít, stb.)

- ajánlott kölest enni mentális és testi fáradtság vagy műtét utáni gyógyulásban is, nagy regeneratív képessége van, sok hiányzó anyagot pótol, illetve az ásványi anyagok kiválasztási folyamatait helyreállítja, regenerálja a szervezetben
- gyakorlatilag bárki fogyaszhatja, gyerekek, felnőttek, sőt a terhes nők és a szoptatós kisanyák is ehetik bátran
- nyugtató és revitalizáló hatása is van
- nagyon hasznos a székrekedés kezelésében, könnyen megmozgatja a beleket, egészséges, szó szoros értelmében joleső, megkönnyebbítő bélmozgást segít elő
A köles sok formában
fellelhető. Itt egy fakanálnyi
fehér köles mag látható szárazon.
- többek között, a tartalmazott anyagok miatt, fejfájás és szívroham-megelőző hatása is van
- csökkenti a rossz koleszterin szintet
- vegetáriánusok is használhatják, használják

Milyen anyagokat, vitaminokat tartalmaz ?

A kölesben van A vitamin, B vitaminok, K vitamin (ami persze, nagyon fontos az egészséges véralvadáshoz, sebek beforrásához, ezért régen a vágott sebre is tettek főtt kölesből és vörösborban kimosott pókhálóból tapasztást , még a második világháborúban is használták a fronton !) ; van még benne niacin, magnézium, cink, vas, kálcium, szelénium, kálium, réz, és persze nagyon sok rost. Vérszegény emberek számára is óriási segítséget nyújthat, vastartalma miatt is.

Kevés a kalóriatartalma, kb. 30 dkg főtt kölesben mindössze 280..290 kalória van.

Hogyan kell enni ? Hát a rövid válasz az lenne, hogy nagyon sok féle képpen.

A kölest nagyon sok receptben fel lehet használni. Édesen mézzel, gyümölcsökkel, lekvárral, cukorral (nyírfacukor, xilit, stévia, stb.) tejjel, vagy sós eledelekben - főzeléknek akár önmagában, zöldborsóval, salátákban, húsok mellé, bármilyen eledelben, amiben eddig rizs vagy burgonya volt téve, tehetünk helyette kölest. Krumplipürénél 100x is finomabb pürét lehet percek alatt kavarni belőle.

A köles lisztjéből lehet galuskát csinálni, süteményeket, kis pogácsákat vagy puliszkát. Mindezt, gluténmentesen !

Lehet kapni puffasztott kölest is (kölesgolyók), ami mogyoró vagy más fűszerekkel van szórva. Nagyon finom csemege, ezerszer is jobb az íze és a hatása, mint az amerikából importált popcorn, és nincs semmiféle plusz adalék benne.

Érdemes bármely szakácskodónak, finomat kedvelőnek, eljátszadozni vele, belepróbálni a receptekbe, nem bánja meg, sem a szakács, sem a ki megeszi.

Mennyibe kerül a köles és hol lehet megvenni ? Egy 25 dkg.-os köles csomag (250g.) kb 1 euró erdélyben, a magyarországi árakat, nem ismerjük :)

A puffasztott kölest is kb. ugyan abban az árban lehet kapni. Árulják a bio boltokban, a glutén mentes shopokban, és a nagyobb áruházakban.

Mivel háromszorosára (3X) növeli méretét, a kölesmag főzés közben egy 25 dekából kb. 65-70 deka eledel lesz, 1 liter víz +1 tasak 250 gramos köles = óriási adag egészséges eledel.

Nagyon laktatós, tehát egy ekkora adag bőven elég 4 felnőtt számára.

Mi gyakran főzünk kölessel, pár receptet tettünk fel képekkel erre a blogra

Te tudtad, kedves olvasó, mennyi mindenre jó a köles ? Hagyomány-e nálatok fele, a köles az eledelekben ?

Várjuk az észrevételeket, a kommentárokat, hozzászólásokat, a cikk alatti kommentárdobozban vagy facebook oldalunkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A kommentárokat / hozzászólásokat moderáljuk, általában pár percen belül.
Névtelen kommentárokat többet nem engedélyezhetünk, mert ha valakinek van tisztességes mondanivalója, akkor az nincs miért a névtelenség mögé bújva mondja azt ki !
:)

...

Népszerű bejegyzések